Κυριακή 15 Απριλίου 2018

ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ "ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ" του 5ου ΓΕΛ Συναντούν και γνωρίζουν το ΔΗΜΑΡΧΟ της πόλης μας


Στα πλαίσια του μαθήματος Πολιτικής Παιδείας  και του προγράμματος ΜΑΘΗΤΕΣ –ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ που υλοποιείται στο σχολείο μας, μια ομάδα 17  μαθητών 
στις 16 /3/2018 ημέρα Παρασκευή και ώρα 10.30  συνάντησε τον  Δήμαρχο της πόλης μας κ.Κώστα Πελετίδη ο οποίος   μας υποδέχτηκε στην αίθουσα συσκέψεων του Δημαρχειακού Μεγάρου Συζήτησε μαζί μας  περίπου μιάμιση ώρα , παρά το ότι ,το πρόγραμμά του ήταν αρκετά φορτωμένο,  
Για την ανάγκη  ενασχόλησης με τα κοινά
Για την  ανάγκη συμμετοχής  όλων  των πολιτών  και κυρίως  εμάς των νέων.
Για την πόλη  μας.....

Ήταν φιλικός , άμεσος, κατανοητός   και απλός και αρχικά μας μίλησε για την ιστορία του κτιρίου που στεγάζεται το Δημαρχείο και κατόπιν απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις που  τα παιδιά  είχαν προετοιμάσει.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Πώς πήρατε την απόφαση να βάλετε υποψηφιότητα  για Δήμαρχος ;
       Δήμ. Ασχολούμαι με τα κοινά  και συμμετέχω στο  Δημοτικό συμβούλιο από το1999 και η απόφαση δεν ήταν προσωπική αλλά απόφαση της ομάδας στην οποία ανήκω .     Επίσης και  η Διοίκηση του Δήμου δεν είναι προσωπική μου μόνο υπόθεση αλλά ομαδική  

       Τι προτιμάτε γιατρός  ή Δήμαρχος; 
        Δήμ. Και τα δύο έχουν ως κέντρο τον άνθρωπο και την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο και ως γιατρός και ως δήμαρχος αυτό που με ενδιαφέρει είναι να προσφέρω στο κοινωνικό σύνολο 

  Πάτρα ή  Κοζάνη;
Δήμ.  Έχω ποντιακή καταγωγή και γεννήθηκα σε ένα προσφυγικό χωριό της Κοζάνης το Ρυάκιον  όπυ έζησα μόνο   Οι παππούδες μου ήρθαν πρόσφυγες εκεί .Γυμνάσιο πήγα στη Θεσσαλονίκη όπου σπούδαζε ο μεγαλύτερος αδελφός μου διότι στο χωριό δεν υπήρχε. 
Σπούδασα Ιατρική  και  ,δούλεψα στην Έδεσσα και μετά στην Πάτρα Σε όλες τις πόλεις  πέρασα καλά  και συνδέθηκα με ανθρώπους και κυρίως στην Πάτρα που ζω  πάρα πολλά χρόνια και δραστηριοποιούμαι επαγγελματικά και πολιτικά.
Την Πάτρα τη θεωρώ πόλη μου .

 Ποιον θεωρείτε  ενέργό πολίτη - δημότη και τι ζητάτε από αυτόν;
Δήμ. Τον πολίτη που ενδιαφέρεται ,ενημερώνεται ,γνωρίζει  ,ασχολείται ,συμμετέχει και  κυρίως αναρωτιέται γιατί και ψάχνει απαντήσεις, δεν επαναπαύεται . 

Ποιές είναι οι προτεραιότητές σας για την πόλη;
Δήμ.Εν μέσω οικονομικής κρίσης αυτό που έχει για εμάς προτεραιότητα είναι η δημιουργία και η συντήρηση χώρων  που  αφορούν κυρίως το παιδί .Παιδικές χαρές ,βρεφονηπιακοί σταθμοί,σχολεία                                                          
 Ποια η γνώμη σας  για τον Εθελοντισμό;
Δήμ.  "Ο εθελοντισμός είναι προσφορά, είναι το κάτι παραπάνω που μπορεί να προσφέρει ο καθένας χωρίς αντάλλαγμα ,δεν πρέπει όμως να αντικαθιστά το κοινωνικό κράτος και  την εργασία που θα πρέπει  να αμείβεται."  

 Δικαστήκατε με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος, επειδή  μετά και από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης  δεν διευκολύνατε τη δράση της  Χρυσής Αυγής. 
                      
Δήμ. "Ο λαός μας έχει πληρώσει με βαρύ φόρο αίματος το φασισμό. Αποτελεί, λοιπόν, καθήκον και υποχρέωσή μας απέναντι στο λαό της Πάτρας, απέναντι στην Ιστορία μας, απέναντι στη νέα γενιά, να είμαστε μπροστά και με τη δράση μας και τον τρόπο διοίκησης του Δήμου, 
να υψώνουμε τοίχο απέναντι στην αναβίωση του φασισμού και του ναζισμού, να αποκαλύπτουμε με κάθε τρόπο τον πραγματικό χαρακτήρα και το ρόλο των πολιτικών απογόνων των ναζί, να αναδείχνουμε την επικίνδυνη εγκληματική δράση τους. 
Το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε είναι να μη διευκολύνουμε, με οποιονδήποτε τρόπο, τη δράση τους"
Τον ρωτήσαμε επίσης 
για το "Άρμα Θέσπιδος" το θέατρο που επισκέπτεται σχολεία και γειτονιές της πόλης
    Για τους δρόμους  που πρόκειται  να πεζοδρομηθούν; 
αν θα δημιουργηθούν ποδηλατόδρομοι;
Πως κατάφερε  την διαμόρφωση 
του Νότιου Πάρκου
     Τι θα γίνει με το τρένο και με το κολυμβητήριο;
         Αν θα ξανα θέσει υποψηφιότητα για                                     Δήμαρχος....
και με αφορμή την προφυγική καταγωγή του μιλήσαμε και για το προσφυγικό ζήτημα  τις αιτίες που το προκαλούν και τις συνέπειες του.
    
Ήταν μια καταπληκτική και εποικοδομητική εμπειρία για όλους μας και παρόλο που κράτησε μιάμιση ώρα, μας φάνηκε λίγη, θέλαμε  τόσα πολλά ακόμη να ρωτήσουμε και να συζητήσουμε  μαζί του .....ευελπιστούμε σε μια επόμενη συνάντηση.
κ.Δήμαρχε σας  ευχαριστούμε πολύ !!!!

..









 












ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ:
 από Γ Λυκείου


Μελέτη Νικολέττα

Παπαγιάννη Έλενα
Σακελαροπούλου Μαριτίνα
Σμυρνής Νίκος
Συρέλλη Αφροδίτη
Τζουραμάνη Μαρία
Από Β ΄Λυκείου
Γκαζέλης Μάριος
Δημοπούλου Νάνσυ
Κανελλοπούλου Μαριτίνα
Κομηνάτος Τιμόθεος
Λουμπαρδέας Ανδρέας
Τζούδα Ειρήνη
Από Α΄Λυκείου
Καπώνη Ελένη
Λυκουργιώτης Σπύρος
Νικολακοπούλου Ελένη
Μπινίτσα Βασιλική
Τζουραμάνης Τάσος
Συνοδός κ.Ζάρρα Μαργαρίτα



Υπέυθυνη εκπαιδευτικός του προγράμματος 
ΣΙΔΕΡΗ ΣΟΦΙΑ





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου